VSFilter(TextSubMod) Aegisub Tagları

Aegisub'ı modlu kullandığınızda kullanabileceğiniz taglar.

VSFilter(TextSubMod) Aegisub Tagları

Aegisub TextSubMod Tagları Nedir?

      Aegisub'ın kendi tagları dışında fanları tarafından yapılan ve sadece Aegisub'ın özel olarak modlanması ile çalışan taglardır. Bu taglar yasal işbirliği ile hazırlanmadığından Aegisub tarafından direk desteklenmez ve onaylanmazlar. Bu taglar Aegisub'ta ve videoya gömülme işlemi sonrasında görülebilirler. Bunun endeni de kullandıkları yapıların hiç bir codec firması tarafından desteklenmemesinden kaynaklanmaktadır.

Aegisub Tagları Nasıl Çalıştırılır?

     Bu tagların çalışabilmesi için Aegisub'ın modlanması gerekiyor. Nasıl mod kurulumu yapacagınızı ve nasıl kullanacağınızı Aegisub VSFilterMod (TextSubMod) Kurulumu ve Kullanımı konusundan ulaşabilirsiniz.

Aegisub Tagları

      Başlamadan önce hatırlatmak istediğim bir konu var. Bu mod sonrası Aegisub'ta değişklil olacağından Aegisub'ın normal kendi taglarında farklılıklar oluşabilir ve bu tagların doğru bir şekilde çalışacağının garantisi yoktur. Kontrollü bir şekilde kullandığınızdan emin olunuz lütfen. 

1. Font Boyutu (\fsc)

      Normalde {\fscx} ve {\fscy} olarak kullandığımız kodun tekil halde kullanılmasıdır. {\fsc} ile hem x ekseninde hem de y ekseninde fontun scalasına müdahale edebiliyoruz.

Hello World! {\=> Normal görünüm}
{\fsc200}Hello World! {\=> \fsc tag ile x ve y eksenlerinde 2 katına çıkarılmış görünüm}

Not: Sondaki süslü parantezler içinde olan yazılar açıklayıcı yazıdır.

2. Leading (\fsvp)

    Metnin girişini değiştirir. \t ile hareketlendirilebilir. Yani aynı satır içinde olan kelime ya da kelime guruplarının duruşunu y ekseni boyunca değiştirebilir. Eksi değerlerlede kullanılabilir.

{\fsvp0}Hello World! {\fsvp10}Hello World! {\fsvp-20}Hello World! 

3. Baseline Eğimi (\frs)

      Harflerin baseline’ının eğimini değiştirir. Rotasyonun temel alınacağı yer stil tanımına ve \an tagına göre değişir. \t ile hareketlendirilebilir. Verilecek değer açı cinsinden olmalıdır. Yani 0 - 360 aralığında olmalıdır. Eksi değer şeklinde de kullanılabilr.

Hello World!
{\frs10}Hello World! {\frs-10}Hello World! 

Not: Verilen değerler açı cinsindendir.

4. Z Koordinatı (\z)

     Z koordinatı verir. Metnin ekrana olan uzaklığı gibidir. Sadece \frx ve \fry tagları kullanıldığında fark edilir. \t ile hareketlendirilebilir.

{\frx12\fry8\z25}Hello World! {\frx12\fry8\z-25}Hello World!

Not: Resimde tam anlaşılamayabilir. Sizin kullanıp görmenizde fayda vardır.

5.Bozulma (\distort)

     Metni, verilen ilişkili koordinatlara göre bozar. \t ile hareketlendirilebilir. Kullanımı çok zor bir koddur. Deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz istediğiniz şekli.

{\distort(1,0,1.1,1,0.1,1)}Hello World!

6.Sınır Deformasyonu (\rnd)

      {\rnd }  {\rndx }  {\rndy }  {\rndz }  Metnin kenarını piksellerle küçülterek su dalgası gibi eğrilmesini sağlar. \ t ile kullanılabilir.

{\pos(960,220)}Hello World!
{\rnd180\pos(960,334.667)}Hello World!
{\rndx180\pos(960,468)}Hello World!
{\rndy180\pos(960,590.667)}Hello World!
{\rndz180\pos(960,761.333)}Hello World!

Not: \pos değerleri ekrandaki yeri ayarlamak içindir.

7. Gradyan Renklendirme ve Şefaflık (\$va & \$vc)

      Yazıya gradyan renklendirme  ve gradyan şefaflık vermek için kullanılır. {$vc(sol üst renk,sağ üst renk,sol aşağı renk,sağ aşağı renk)} ile primary, secondary, outline ya da shadow gradyan renklendirilebilir. {$va(sol yukarı şeffaflık,sağ yukarı şeffaflık,sol aşağı şeffaflık,sağ aşağı şeffaflık)} ile de aynı şekilde primary , secondary, outline ya da shadow renklendirmelerinin saydamlık yani alpha değerleri ayarlanabilir.

\1vc(&00FFFF,&FFFF00,&FF00FF,&00000)}Hello World!
{\3vc(&00FFFF,&FFFF00,&FF00FF,&00000)\bord10}Hello World!
{\4vc(&00FFFF,&FFFF00,&FF00FF,&00000)\bord0\shad15}Hello World!
{\1vc(&00FFFF,&FFFF00,&FF00FF,&00000)\1va(&HFF&,&H00&,&H25&,&H65&)}Hello World!

8. Doldurma Renkler Yerine Resim Koyma (\&img)

{\$img(png dosyasının konumu[x ofset,y ofset])}

      Doldurma renkleri tekrarlanan resimlerle değiştirir. Parametreler, slash’lı(/) resim konumu ve isteğe bağlı olarak ofsetlerdir. VSFilterMod ilk başta verilen konumda resmi arar. Eğer başarısız olursa bunu yerel olarak bulmaya çalışır. VSFilterMod sadece 24 ve 32 bit truecolor png dosyalarını destekler. Şeffaflık kanalı olabilir. Ofset değeri \t ile hareketlendirilebilir. Not: \be ve \blur tagları resmi bulanıklaştırmaz. Resmin yerine konan maskeyi bulanıklaştırır.

Not: Bu tagın kullanımını tam olarak öğrenmedim. Şimdiye kadar hiç kullanma gereği duymamdan ötürü. Bilen arkadaşlar varsa gösterirse bana resimli olarak ekleyebilirim.

9. Polar Hareket (\mover)

{\mover(x1,y1,x2,y2,açı1,açı2,yarıçap1,yarıçap2[,t1,t2])}

      {\move} gibi çalışır ama yuvarlak, oval ya da spiral hareketler mümkündür.

Not: İlerleyen zamanlarda .gif olarak hareketi gösteren videoyu ekleyecem.

10. Spline Hareket (\moves3 - \moves4)

{\moves3(x1,x2,x2,y2,x3,y3[,t1,t2])}
{\moves4(x1,x2,x2,y2,x3,y3,x4,y4[,t1,t2])}

     Yazıya bir spline eğrisi hareketi verir. Üç ve dört temel noktalı fonksiyonlar mevcuttur. Kübik ya da bikübik Bezier eğrisi hareketleri üretirler.

11. Titreme (\jitter)

{\jitter(sol,sağ,yukarı,aşağı,süre[,seed]) \jitter(0, 0,1 ,1 ,1 [,1])}

      Yazının pozisyonu etrafında titremesini sağlar. İlk dört parametre her bir yöndeki maksimum ofseti belirler. Beşinci parametre milisaniye birimindeki titreme süresidir. Altıncı parametre de rastgele sayı jeneratörü için olan başlangıç seed’ini belirler. Bunu birden fazla satıra aynı titreme efektini vermek için kullanabilirsiniz. \t ile hareketlendirilebilir.

12. Hareket Ettirilebilir Vektörler (\clip - \iclip - \org)

{\movevc(x1,y1)}
{\movevc(x1,y1,x2,y2[,t1,t2])}
{\org(x1,y1,x2,y2[,t1,t2])}

     {\clip} ve {\iclip} taglarında kullanılan vektör clip şekillerini, altyazıdan yani {\move} ve {\pos} taglarından bağımsız olarak hareket ettirir. Parametreler {\move} tagınınkilerle aynıdır. {\org} komutu için de aynı şey geçerlidir.

      Umarım sizin faydalı bir yazı olmuştur. Kafanıza takılanları burdan sorabilirsiniz. Eksik ya da yanlış olduğunu düşündüğünüz kısımları belirtmekten çekinmeyin lütfen.

Tepkiniz nedir?

like
2
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0