Alt Yazı Fontu ve Büyüklüğü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alt yazı fontu seçerken ve büyüklüğünü ayarlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Alt Yazı Fontu ve Büyüklüğü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

          Bu yazımızda altyazıyı hazırlarken font seçimi ve font büyüklüğü hakkında nelere dikkat etmemiz gerektiği hakkında konuşacaz. Anime izleyenlerin nerdeyse hepsi japonca bilmediğinden gözler sürerkli olayları anlamak için alt yazı kısmındadır ve buda bu kısmı çok önemli yapmaktadır. Yani kişinin en çok zaman geçirdiği kısımda nelere dikkat etmeliyiz. Hemen başalayalım

Font Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Font seçerken kesinlikle gözü yormayacak yumuşak fontlar seçmeliyiz. Çünkü sert fontlar algıyı zorlaştıracağından bir süre sonra gözü yormaya başlayacaktır.

(Bu tip bir font hem kalın oluşundan hem de sert bir şekilde yani kısa zamanda bittiğinden ilk görüşte okumayı zorlaştırır.)

(Bu şekildeki fontlar daha belirgin görüşe sahip oldugundan ve genel kullanımlı olduğundan göz direk algılayarak okumayı kolaylaştırır.)

  • Alt yazıda kullandığımız fontun font space'ine yani karakterler arası boşuğuna dikkat etmeliyiz. Aşırı bir şekilde bir birine yakın karaktere sahip fontlar karakterlerin algısını zorlaştıracaktır. Eğer begendiğimiz bir font varsa ve arasını açmak istersek Aegisub'ta style editor kısmında font space artırarak kullanabiliriz. Ama aşırı açık olanları bu kısımdan karakter aralıklarının azaltılamayacağını unutmayın lütfen.
  • Fontumuzu seçerken animenin temasını baz alarak seçersek daha güzel ve seriyi dikkat çekici hale getirebiliriz. Ancak kesinlikle el yazısı fontlarından sakınmalıyız. Çünkü okuması aşırı zor fontlardır.
  • Fontu seçerken içinde Türkçe karakterleri ihtiva edip etmediğini her zaman kontrol etmeliyiz. Çünkü her font Türkçe karakterleri içermeyebilir. Peki bunu nasıl kontrole edebiliriz? Style editor kısmındaki ön izleme kımında fontumuzun ne içerip içermediğini görebiliriz.

(Bunda tüm Türkçe karakterleri ihtiva ettiği görülmektedir.)

(Bunda ise Ğğ-İ-Şş harflerini ihtave etmediği görülmektedir.)

  • Alt yazıda fonta hem outline hem de shadow birlikte verilmemesini tavsiye ederim. Çünkü ikisinde de yazıya ufak değerler gireceğinizde aşırı bir kalınlaşma katarak okunurluğunu azaltacaktır.

(Tek taraflı bir kalınlışma oluşacağından okunurluğu ve estetiği bozuyor.)

  • Fontun outline rengini seçerken serinin temasına ve kullandığı renk paletlerine dikkat edilmelidir. Temaya uygun seçimler daha estetik bir hava katacaktır işinize.  Direk temanın rengini kullanmaktan sakının yani genelde kırmızı renk içinde geçen bir seriye kımızı outline verirseniz alt yazı bu kırmızı kısımlara denk geldi mi kaybolacaktır ve alt yazınızın okunurluğu zorlaşacaktır.
  • Alt yazınızın mevcut konumundaki Margins değerlerine çok dikkat ediniz. Bu değerlerin doğru ayarlanması sayesinde alt tarafta geçen kayan yazılar ya da ekranın bir ucundan diğer ucuna giden yazılardan kurtulursunuz.

Not: Burda " Vert " için dikkat edilmesi gereken kısım eğer Aligment kısmı 1, 2 ya da 3 seçilmişse alt duvar ile olan mesafeyi ayarlar eğer 7, 8 ya da 9 seçilmişse üst duvar ile olan mesafeyi ayarlayacaktır.

 

Font Büyüklüğünde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Font büyüklüğümüzü her zaman yaptığımız bölümün çözünürlük değerlerini baz alarak yapmalıyız. Çünkü font büyüklükleri kapladığı alan ile ekranda gözükürler. Yani 72 font-size değeri 720p de daha büyük bir alan kaplayarak büyük görünürken 1080p de daha küçük bir alan kapalayarak daha küçük görünecektir.
  • Font büyüklüğü seçimi yapılırken kitlenin videonuzu nerden izlediğini göz önünde bulundurarak yapmanı sizin için daha faydalı olacaktır. Yani mobil cihazlardan izleyen kişiler için font büyüklüğünün bir tık büyük olması gözlerini yormadan izlemelerini sağlar. Buna da karar vermenin en iyi yolu ilk bölümünüz yaptıktan sonra telefonunuza bölümü yükleyerek izleminiz.

          Şuanlık aklıma gelen bunlardı. Umarım sizin için bilgilendirici bir rehber olmuştur. Eksik oldugunu düşündüğünüz dikkat edilmesi gereken kısımlar varsa yorumlarda belirterek ya da bana özel mesaj atarak bildirirseniz eklerim onlarıda. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

Tepkiniz nedir?

like
4
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0